Donald Trump a nominace jeho osoby na Nobelovu cenu míru

21 ÚNOR 2018

Rubrika:ZAHRANIČNÍ POLITIKA

„Můžu potvrdit, že Trump je nominován,“ řekl norskému serveru Nettavisen na konci ledna ředitel norského mírového institutu PRIO Henrik Urdal. Není známo, kdo ho na Nobelovu cenu míru navrhnul, nicméně, pojďme si společně shrnout fakta, proč by tento kandidát (ne)měl „nobelovku“ dostat.

Proč by jí dostat měl?

  1. Nezahájil žádnou novou válku vedenou Spojenými státy americkými, i když už několik příležítostí měl.
  2. Donald Trump zatím nijak neomezil svobodu slova, což lze brát za pozitivum, vzhledem k předpovědím mnohých před jeho vstupem do úřadu.

Proč by jí dostat neměl?

  1. Neexistuje jediný mírutvorný čin, který za svůj život Donald Trump pro svět udělal.
  2. Dal pokyn k bombardování suverenního státu (Sýrie), konkrétně vojenské základny. Už jen z principu, že „Nobelovku“ by měl dostat opravdu jen člověk, který jedná v principu zachování míru a zamezení, co největšímu lidskému neštěstí, by ji právě tento americký prezident dostat neměl.
  3. Minulý rok zakázal vstup obyvatelům, několika arabských států, na území USA. Takto by neměl jednat muž, který má ambici získat Nobelovu cenu míru.
  4. Je to člověk, který zneuctívá ženy a staví je do vedlejší role.
Důvodů, proč by Nobelovu cenu míru dostat neměl je nespočetně mnoho, a našlo by se jich podstatně více, jenže je vůbec zapotřebí je jmenovat? Je zřejmé, že pokud dojde k udělení ceny, nebude to z důvodů jeho činů, které pro náš svět udělal, ale z důvodu politických, což by ostatně vedlo k znehodnocení Nobelovy ceny obecně. Myslím si, že pokud Nobelovu cenu míru získá Donald Trump, bude se Alfred Nobel obracet v hrobě. Byla by to naprostá devalvace výboru (potažmo i celé organizace, která ceny uděluje) a bylo by na místě označit tuto organizaci za již čistě politickou.

Můžeme jen doufat, že cenu neobdrží - ovšem když jí dostal i Barack Obama, tak bychom se ničemu už divit neměli. Frown 

Článek s politikou příliš nesouvisí, ale je potřeba upozornit na politizaci světových organizací.
Tomáš Michalko - Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice