Jak to nakonec dopadne?

23 ŘÍJEN 2017

Rubrika:POLITOLOGIE

Jak to dopadlo?
ANO -> 78 mandátů
ODS -> 25 mandátů
Piráti -> 22 mandátů
SPD -> 22 mandátů
KSČM -> 15 mandátů
ČSSD -> 15 mandátů
KDU-ČSL -> 10 mandátů
TOP 09 -> 7 mandátů
STAN -> 6 mandátů

Možné vládní koalice?
ANO -> 75 mandátů - jednobarevná menšinová vláda
ANO + ODS -> 103 mandátů
ANO + Piráti + KDU-ČSL -> 110 mandátů
ANO + SPD + KSČM -> 115 mandátů
ANO + ČSSD + KDU-ČSL -> 103 mandátů

- Toto jsou koalice o kterých si myslím, že jsou jediné reálné k vytvoření vládního kabinetu.
- Lze samozřejmě vytvořit i nějaké další vládní koalice za tiché podpory, to nevylučuji, ale myslím si, že Andrej Babiš bude v první řadě chtít vládu, která bude klidná, bez nějakých velkých problémů a bude plnit to, co bude chtít on.

ANO -> menšinová vláda
 Jedna z možností, která se naskytuje. Každopádně jako cokoliv na světě, všechno má své klady a zápory. Výhodou v tomto případě může být, že Andrej Babiš bude mít klid ve Strakově akademii. Výhodou také může být vláda, která bude umět prodat své výsledky, bez toho aniž by jim to někdo kazil. Nevýhodou může být, že případný jakýkoliv neúspěch nebude moct na nikoho hodit, možná jen v případě nějakého „zaříznutí“ v hlasování od stran, které mu dají tichou podporu. Tato vláda by podle mě neměla pro hnutí ANO smysl, už jen z toho hlediska, že by se musel spoléhat hned na dvě politické strany (na jednu, jen kdyby tichá podpora přišla od ODS; na dvě v případě kombinace Pirátů nebo SPD + někoho dalšího). Risk spočívá v tom, že by ho politické strany, které mu daly podporu, mohly velmi dobře vydírat a výsledky by zcela určitě nebyly takové jaké by si Andrej Babiš přál, proto tato varianta není ta, kterou můžeme očekávat jako nejvíce pravděpodobnou. A bude jí prosazovat jen tehdy, když mu dojdou koaliční možnosti.

ANO + ODS
 Jediná možná dvoukoaliční vláda. Určitě by se našla nějaká větší programová shoda, náraz by pravděpodobně přišel u EET a dalších nařízeních, které současná vláda zavedla (mimochodem Andrej Babiš se chlubí se vším co tato vláda schválila, a nyní by šel proti „svým“ úspěšným návrhům?). Další překážkou může být odmítavý přístup ODS pro vstup do vlády s hnutím ANO, která se vládnutí vlastně nemůže dočkat, ale cítí, že v opozici získají více staronových voličů, a proto bych to viděl na další opoziční křičení, jak je všechno špatně, a co by oni udělali lépe, kdyby mohli sestavit jejich jednobarevnou vládu, apod.

ANO + Piráti + KDU-ČSL
 Podle mě je toto, jedna z těch více pravděpodobnějších koalic. Piráti sice odmítají spolupráci s hnutím ANO, ale uvidíme jak se k tomu budou stavět až jim Andrej slíbí, že Piráti budou moct prosadit 80% svého programu. Lidovci zatím do vlády nevstoupí s osobami, které jsou obviněni. Uvidíme, jak nová Poslanecká sněmovna rozhodne o vydání hlavních představitelů tohoto hnutí. Bude záležet také na tom, jestli si Lidovci ve vedení konečně připustí, zda-li by už nebylo dobré jít do opozice, alespoň si tak částečně očistí své jméno., že jdou s kýmkoliv. U Pirátů bude záležet na tom, jestli se udrží pohromadě. Můžeme jen doufat, že ano. Programová shoda by se u hnutí ANO a těchto stran našla (určitě ale nikoliv na tom, jak má vypadat tradiční rodina a další podobná témata, tam by pravděpodobně záleželo jak by rozhodl Andrej Babiš). I přesto by to však byla podle mě pro stát jedna z těch lepších vládních variant. Lidovci by v této koalici více ztratili než získali, a i proto jí nevidím jako reálnou.

ANO + SPD + KSČM
 Politické strany a hnutí, které získali hlasy především z protestního tábora, a proto bychom mohli očekávat dosti razantní změny, nejen v zákonech, ale například i v ústavě. Ústavní většinu naštěstí netvoří (chybí jim k tomu 6 mandátů). Proto možná i poprvé v historii budeme moci otestovat jak je Senát důležitou politickou institucí, v naší liberální parlamentní demokracii. Docela příznívá programová shoda pro všechny zúčastněné by se tu rýsovala, ale jsem si téměř jistý, že Andrej Babiš nebude tuhle koalici primárně prosazovat už jen z důvodu, že by mu to dost možná v příštích volbách ztratilo část svých voličů, a to žádný politik nechce. U tohoto tvrzení si nejsem dost jistý, důležité by však bylo jaké by vláda měla výsledky a jak by přesvědčila své voliče, že výsledky přinesly žádané ovoce. Nemyslím si, že tato koalice je pravděpodobná, uvidíme však jak to dopadne v případě, že nebude jiné možnosti, než si vybrat mezi touto koalicí a případnými předčasnými volbami (o tom rozhodnou interní průzkumy, které mu řeknou, zda pro něj lépe dopadnou předčasné volby, nebo modro-rudo-hnědá koalice).

ANO + ČSSD + KDU-ČSL
 Současná vládní koalice, do které se podle mě nebude chtít jít ani jedné politické straně, s největší pravděpodobností by to byla jejich politická sebevražda, která by je mohla v příštích volbách stát místo v Poslanecké sněmovně. Záleží také na tom, jak se dohodne vedení KDU-ČSL, o tom co je pro ně důležitější. Zda budou chtít řídit tento stát, anebo zda dají přednost očistě svého jména. Pro sociální demokracii by to bylo při nejmenším potupné, jít do stejné koalice, ve které již byla a sama se mohla přesvědčit, že ovoce jim to nepřineslo. Programová shoda by se tu určitě našla, některé věci by se mohli dotáhnout do konce (především nesplněné sliby současné vlády). Myslím si, že je nepravděpodobné, že taková koalice znovu vznikne, minimálně nikoliv na současném půdorysu, tzn. premiérem by se musel pravděpodobně stát Pavel Bělobrádek, aby do toho lidovci a sociální demokraté šli.

 Bude nesmírně těžké se domluvit na tom, kdo bude koaličním partnerem. Skoro všechny strany a hnutí si uvědomují, že být koaličním partnerem může znamenat politickou sebevraždu a nikdo ze začátku nebude mít zájem o to být se koaličním partnerem. S postupem času si politické strany a hnutí začnou dělat interní průzkumy, které jim řeknou jak by dopadli případné předčasné volby, zda-li by občané posílili mandát hnutí ANO a protestních stran (to pochopitelně nikdo z tradičních stran chtít nebude, proto do té koalice vlezou - za mě určitě ODS). A nebo zda občané vyjádří v průzkumech větší podporu demokratickým stranám. Může se klidně stát, že by pak např. Starostové a nezávislí vypadnuli z Poslanecké sněmovny a posílila by na jejich úkor TOPka, Piráti nebo Lidovci. Kdyby toto tvrzení vyšlo v interních průzkumech Andrejovi Babišovi, vedlo by pravděpodobně ke vzniku modro-rudo-hnědé koalice. Premiérem by se stal Andrej Babiš, ministrem zahraničí V. Filip a ministrem vnitra Tomio Okamura. Doufejme, že to dopadne dobře a nikdo z toho, co teď všichni říkají nEUhne. Smile

 Kdybych si měl zkusit odhadnout výsledek toho, jak to bude v následujících měsících vypadat, tak bych si klidně vsadil na to, že vznikne koalice hnutí ANO s ODS, která může za dva měsíce vzniknout pod záminkou, že případné předčasné volby by vyhrálo hnutí ANO, a mohlo by ODS oslabit, případně by mohlo hnutí ANO získat klidně i nadpoloviční většinu, i když jsem k tomuto výsledku případných voleb skeptický (kde by získal půl milionu voličů, že?) nemůžeme tuto možnost vyloučit.

Co jinak říkate na výsledky voleb vy? Jste spokojeni s d'Hondtovou metodou, která byla zavedena při opoziční smlouvě? Piště do komentářů. Wink

Tomáš Michalko - tzv. Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice