Jak to vidím s konfliktem v Sýrii?

10 ČERVENEC 2017

Rubrika:ZAHRANIČNÍ POLITIKA

Shrnutí faktů:
- občanská válka v Sýrii začala přibližně počátkem března v roce 2011
- ve válce bojují spolu nebo proti sobě dohromady čtyři strany - vládní, opoziční, kurdské a tzv. Islámský stát
- některé studie uvádějí více než 400k obětí
- ...

 Je toho opravdu hodně, ale jsou všechny zúčastněné strany ochotné přestat bojovat a podepsat příměří? Nikoliv. Jde o to, že Sýrie jako křižovatka zemí na Blízkém východě je velmi důležitým strategickým místem a bylo by nesmyslné, aby se jakákoliv zúčastněná strana vzdala všech svých dobytých území za výměnu nastolení míru v regionu. V této válce nejde jen o imperialistický boj o nadvládu území, ale jde především o to, jestli se Sýrii zařadí na bok ostatních arabských států a stane se zemí, kde hlavou státu je nějaký islámský fanatik či zůstane alespoň částečně zemí sekulární. Jde taky o budoucí vývoj země, zda bude zemí, v níž zůstane 10% křesťanská menšina, která tu měla před začátkem konfliktu dobré, při nejmenším stejné postavení jako muslimové. Zda bude Sýrie zemí, kde bude bezplatné školství a stejná práva pro muže i ženy jako tomu bylo před vypuknutím konfliktu. No, v případě, že vyhraje vládní koalice, tak se Syřané nemusejí obávat, protože s nejvyšší pravděpodobností budou tyto reformy znovu obnoveny. Ale v případě výhry opozice už to může být horší. Do čela státu bude dosazen jiný diktátor, pracující pro Američany, a spolu s ním se v zemi zavedou nové změny v podobě zavedení např. práva šaría, které bylo v Sýrii do vypuknutí konfliktu zakázano.
 Vítězství IS je nepravděpodobné. Z jeho strany bychom se spíše měli obávat radikalizace určité části společnosti na území, kde IS působil. Určitě nelze pominout radikalizaci a inspiraci pro Araby žijící mimo Arabský svět, kteří jsou v mnoha případech propagandou Islámského státu ovlivněni. Asi nejlépe však mohou dopadnout Kurdové, kteří v případě úspěchu vládní koalice mohou získat část autonomie, ne-li odtržení a vytvoření jakéhosi svého vlastního státu - Rusko podporuje, jak vládní režím, tak kurdské jednotky = pravděpodobnost odměny, v podobě autonomie pro Kurdy, je vysoká. 
 Další část článku bych rád věnoval tomu proč USA a Ruská federace do této války zasáhli. Spojené státy už delší dobu využívají svého postavení ve světě a zasahují všude, kde se dá jen proto, aby získali podporu co největšího počtu státu. V tomto případě využili situace, aby mohli pomoci syrské opozici sesadit Bašára Al-Asada a nastavit demokracii. Ve skutečnosti tam pouze potřebují dosadit vůdce, který bude prosazovat zájmy USA. Je však toto legitimní cesta jak někde získat vliv? Podle západu, asi ano. Rusové do konfliktu zásahli, mohli bychom říct, více legitimnější cestou. Byli pozváni vládní koalicí, která v zemi vládla až do propuknutí konfliktu „mírově“ - s nadsázkou říkám mírově, protože není na Blízkém východě, vyjma Izraele stát, který by byl o moc lepší.  Ano, Rusové se tímto způsobem dostávají do konfliktu, avšak zde je skrytý casus belli = zamezení rozšíření vlivu USA a nastavení „demokracie s lidskou tváří“. Já krok Ruské federace chápu a ačkoliv jsem člověkem, jenž má demokracii rád a cení si jí, avšak rozumím lidem na Blízkém vychodě, že pro ně je demokracie velká neznámá, a že nemají takový odpor vůči diktátorům. Musíme si však uvědomit, že i diktátoři mohou mít na Blízkém východě své výhody. Např. křesťané v Arabském světě vidí oporu v diktátorech právě v tom, že on jim umožňuje, aby měli stejná práva jako Arabové, naopak on očekává, že se proti němu nezbouří a budou ho podporovat. V případě, že je do čela jakékoliv arabského státu dosazen muslimský fanatický vůdce, je pozice křesťanů ohrožena a všechny ostatní náboženství společně s křesťanstvím jsou s postupem času zakázána. Wink

Zkratky: IS - Islamský stát
              USA - Spojené státy Americké Laughing

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-26116868
http://www.newsweek.com/syria-war-fighting-history-conflict-trump-military-intervention-580558
https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War
https://en.wikipedia.org/wiki/Sharia
https://en.wikipedia.org/wiki/Bashar_al-Assad

Tomáš Michalko
Autor je studentem střední školy



„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice