KDU-ČSL

10 ŘÍJEN 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

*V předvolebním čase, 3 týdny do voleb, jsem se rozhodl, že v každém článku dám vždy prostor stranám o kterých si myslím, že mají šanci usednout v Poslanecké sněmovně PČR. Pořadí, ve kterém budu o jednotlivých politických stranách a hnutích psát, je zcela náhodné. Proto v tom nehledejte nic neobvyklého. Wink

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová - KDU-ČSL
 Politická strana, která byla založena před téměř 100 lety - v roce 1919. Tradiční strana, která jako první ze Sněmovny vypadla, a následně se do ní zase dostala. KDU-ČSL je stranou, která je kritizována pro své časté vládní angažmá.
 Lidovci, křesťanští demokraté, černoprdelníci, pánbičkáři... časté označení člověka, který podporuje nebo dokonce je členem KDU-ČSL. Tato politická strana je velmi často kritizována za svou neochotu jít do opozice, resp. být u koryta za každou cenu.“ Může to být pravda, ale také nemusí. Já se pokusím tato tvrzení vyvrátit.
 Často od politiků slýchávám, že program se dá dobře prosadit i z opozice. Já zase říkám: Ano určitě to jde, ale velmi těžko. V opozici nikdy nemáte jistotu, že návrh zákona bude prosazen tak, jak se dopředu domluvíte. Není také jisté, zda v konečném znění bude vypadat alespoň v základu stejně jako když jste ho předkládal, nebo zda-li se vůbec stihne konkrétní zákon prosadit do konce volebního období. 
 Lidovcům je často vytýkáno, že se zúčastňují skoro všech vládních kabinetů, nebo např. že jsou stranou, která chce za každou cenu být u toho. Ano, je pravda, že lidovci chtějí za každou cenu být ve vládě - vždyť je to povinností každé strany, nebo snad ne? Protože, když si to tak vezmu, tak hlavní část programu se prosazuje hlavně ve vládní koalici, nikoliv z opozice. Podle mě mají lidovci v české parlamentní demokracii jako hlavní úlohu udržování, buď levicových či pravicových prvků, když je u vlády druhý protipól (Např. Vláda: ODS + KDU-ČSL = nezapomínání na levicové prvky, Vláda ČSSD + KDU-ČSL = nezapomínání na pravicové prvky). Měli bychom si uvědomit, že bez lidovců by málokterá vláda vůbec mohla vzniknout, protože v mnoha případech, v historii České republiky, docházelo k získání na pravicovém nebo levicovém spektru k zisku těsně pod hranicí 101 mandátů, potřebné k získání většiny, což z lidovců dělalo důležitého partnera při vyjednávání jako středové strany. Nyní se již nerozhoduje jen mezi levicí a pravicí, ale v posledních dvou volbách do Poslanecké sněmovny, také o tom zda politická strana či hnutí je populistické, nebo zda nemá touhu zavést autoritativní prvky.
 Myslím si, že KDU-ČSL ve volbách získá 7,5%. Doufejme, že se zadaří a bude to minimálně stejně tolik, nebo dokonce i víc. Jak to vidíte vy? Napište mi do komentářů.
 
Na závěr dodávám 2 odkazy k tomu, co dokázala splnit KDU-ČSL od roku 1990 a 
co dokázala KDU-ČSL splnit v tomto volebním období. 

1990+:
 http://www.kdu.cz/getattachment/o-nas/kdo-jsme/co-prosadila-KDU-CSL-v-roce-1990-2010.pdf.aspx

2013 - 2017: http://www.zodpovedne.eu/doc/co-jsme-splnili.pdf

Tomáš Michalko - Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice