Volební klauzule

20 SRPEN 2017

Rubrika:POLITOLOGIE

Klauzule, laicky řečeno znamená, že aby se politická strana nebo politické hnutí dostaly do zastupitelských sborů, potřebuje překročit volebním zákonem určenou procentní hranici. Smyslem klauzule je, aby se do daných zastupitelstev dostávaly jen takové strany a hnutí, které mají dostatečnou podporu obyvatelstva. Volební klauzule v České republice jsou nastaveny, oproti jiným státům, poměrně vysoko. Vyšší je už mají jen autoritářské nebo polo-autoritářské státy - např. Turecko a Kazachstán. Naopak žádnou klauzuli pro vstup do zastupitelských sborů nemá Portugalsko a nejnižší volební klauzule je v Nizozemí, kde pro zisk jednoho mandátu je potřeba 0,67% všech hlasů. 
 V České republice je hranice ukotvena na 5% pro všechny volby, týkajících se zastupitelských sborů (Evropský parlament, Poslanecká sněmovna, Krajské volby a volby do zastupitelstva obcí, příp. Městských částí). Obhájce změny volebních klauzulí v ČR je český politolog Tomáš Lebeda, z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Politologa, který současné volební klauzule podporuje a požaduje jejich zachování, jsem nenašel.

Osobně zastávám názor, že současné volební klauzule nejsou nastaveny správně, ale není tu politická vůle je změnit - v případě změny volebního zákona je zapotřebí 3/5 většiny v Parlamentu a v Senátu. Když to vemu logicky, tak měnit volební zákon je nepraktické a přináší to řadu problémů např. v podobě pozměnovacích návrhů, z tohoto důvodu může vzniknout volební zákon, který se stane nekvalitnějším než je tomu dnes. Pravděpodobně toto je jeden z důvodu proč tak politici nečiní - ale zpět k mému pohledu na volební klauzule. Kdybych měl tu možnost a měl 3/5 většinu jak Parlamentu, tak v Senátu, zanechal bych volební klauzule na 5% pro volby do obecních zastupitelstev a Evropského parlamentu. Vysoká klauzule do EP je podle mě důležitá proto, aby se do EP dostalo pouze pár (při nejlepším, maximálně 5) stran a hnutí, aby se neroztříštila maximálně dvouproudová politická síla a abychom si zachovali co největší jednotný proud v Evropském parlamentu - zkrátka, aby byl zastoupen jak pro-evropský, tak euroskeptický úhel pohledu. Jsem proto, aby čeští europoslanci hlasovali co nejvíce jednotně, i když to je v mnoha případech nemožné. Ideální volební klauzulí pro volby do PSP ČR by pro mě byla hranice stanovená na 3%. Měli bychom se držet demokratického motta - více stran v parlamentu = větší politická diskuse, větší společensko-politický konsensus a menší šance pro vítězství jedné strany a její následné jednobarvené vlády, případně menšinové jednobarevné vlády s podporou antisystémové strany.

Bonus: S tématem volebních klauzulí to moc nesouvisí, ale jsem zároveň pro to, aby ve volbách do zastupitelstev obcí měli možnost být zvolení i občané mladší 18 let, s tím, že mandát by jim začal v den jejich dospětí (přesně na den 18. narozenin). Jsem také pro to, aby všem politikům ve volených orgánech vypršel mandát s nabytím 80 let - viz případ senátora Čuby, který zůstává senátorem jen kvůli tomu, aby se nerozpadl Senátorský klub SPO + KSČM + Severočech. Na závěr příkládám jako dobrý příklad zavedenou tradici z církve - a to tu, že kardinálové mají také volební právo jen do 80 let.

EP - Evropský parlament
PSP ČR - Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
SPO - Strana práv občanů
KSČM - Komunistická strana Čech a Moravy

Tomáš Michalko
Autor je studentem střední školy.

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice