Mgr. Petr Hannig

03 PROSINEC 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

 Uvažoval jsem jak pojmout článek o tomto prezidentském kandidátovi, protože jeho kandidatura ve mě spíše spíše vzbuzovala bizarní emoce než reálnou šanci na úspěch, ale rovnou ke kandidátovi Petru Hannigovi. Narodil v roce 1946, v Ústí nad Labem. Aby splnil nutnou zákonnou podmínku pro kandidaturu na prezidenta ČR tak se musel rozhodnout o jakou podporu bude žádat, nakonec se však, místo původního sběru podpisů od občanů, rozhodl k variantě získání podpisů od zákonodárců. Tato podpora se dostavila od 26 poslanců, konkrétně od hnutí Úsvit - Národní koalice a hnutí ANO. Petr Hannig se profiluje zejména jako proti-evropský kandidát odmítající jakoukoliv evropskou integraci, na které by se měla Česká republika podílet. Nic osobního proti tomuto kandidátovi nemám, přijde mi jako sympatický stařík, který si udržuje své konzervativní názory a nevadí mu se o nich veřejně bavit, a častečně i díky tomu si u mě získal určitou sympatii.
 Tuto kandidaturu nepovažuji za nepromyšlenou, ale spíše v tom vidím úmysl zpopularizovat, nebo-li zviditelnit politickou stranu Rozumných“, v jejímž čele stojí jako předseda strany, a zároveň je jejich stranickým kandidátem na prezidenta ČR. Jako jeho největší výhodu vidím velkou skupinu občanů, kterou může oslovit, avšak je zapotřebí si uvědomit, že velkou část obyvatel si na svou stranu získá současná hlava státu Miloš Zeman, a to především z důvodů obecné známosti a větší šance na znovuzvolení. Jeho nevýhodou bude především protiklad, tedy neznámost a pravděpodobně i vysoký věk.

 Kdo bude největším protivníkem Petra Hanniga?
Když to vezmu logicky, tak Petr Hannig cílí na voliče především levicově a nacionálně laděné - to se ovšem překrývá, jak již bylo řečeno, s voliči Miloše Zemana. Proto bych právě Miloše Zemana označil za takového obrovského rivala, který bude potencionální hlasy Petra Hanniga sbírat. Wink

 V čem by byl lepší prezident, než ten současný?
 Pravděpodobně by dokázal v občanech probudit nacionální cítění, což je o obecně téma, které považuji za velmi problematické a spíše škodlivé, ale u části společnosti je nacionalismus stále důležitým prvkem, bez kterého život nemá smysl.

 V čem by byl horší prezident, než ten současný?
Myslím si, že v případě zvolení by ještě více polarizoval českou společnost což, jak jsem již naznačil v předchozích článcích, nepovažuji za správné v dnešní (ne)klidné době. Smile

Tomáš Michalko - Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice