MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

10 PROSINEC 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

 Marek Hilšer je nestranickým kandidátem, který svůj úmysl kandidovat na prezidenta ČR oznámil již minulý rok. Je nejmladším kandidátem ze všech - narodil se v roce 1976. Přestože se původně snažil získat podporu od občanů, nepodařilo se mu získat dostatečný počet podpisů, a proto zažádal o podporu ze strany senátorů. Marka Hilšera vnímám jako kandidáta, který svou kandidaturou zatím nezaujal větší pozornosti médií. Jednak to bude způsobeno tím, že předvolební průzkumy nenaznačují, že by měl šanci postoupit do 2. kola, ale také tím, že nedokázal zaujmout dostatečně velkou část občanů něčím přelomovým, díky čemuž by mu narostla popularita a šance na zvolení. Tím chci říct to, že jeho nejvýraznějším volebním programem je anti Miloš Zeman, a jak jsme mohli přesvědčit u parlamentních voleb - tento styl kampaně, volby nevyhrává. Nicméně za mě je to kandidát, který má obrovský potenciál se v budoucnu stát silným lídrem nějaké politické strany či hnutí. U prezidentské volby však český národ vyžaduje v čele státu autoritu, která má za sebou politickou historii a zkušenost, kterou dokáže nějakým způsobem využít. Podstatně o důležitosti této podmínky jsme se mohli přesvědčit v poslední prezidentské volbě v roce 2013.
 Marek Hilšer by se mi jako hlava státu líbil. Věřím v jeho nestrannost, nemá za sebou žádné kauzy a určitě by úřad reprezentoval důstojně. Otázkou ovšem zůstavá, zda byl by schopen být skutečnou osobností, kterou by za svého prezidenta vzala podstatná část obyvatel? A také zda by byl osobností, která by byla tou skutečnou oponou českého národa.

 Kdo bude největším protivníkem Marka Hilšera?
Za mě to určitě bude Pavel Fischer s kterým se bude rvát o hlasy podobně smýšlejících voličů. Uvidíme, zda zvolí agresivní přístup v debatách k tomuto kandidátovi, anebo zda půjde svou vlastní klidnou cestou a bude to boj o to, kdo je pro daného voliče sympatičtější, a případně kdo podle nich má větší šanci na postup do druhého kola prezidentských voleb.

 V čem by byl lepší prezident, než ten současný?
Hned po nástupu do úřadu bych dostal pocit radosti, protože případný úspěch Marka Hilšera by pro ně znamenal, že český národ nevolí jen známé tváře a politiky, ale je také schopný takto prestižní úřad svěřit, obrazně řečeno do rukou, mladému člověku.

 V čem by byl horší prezident, než ten současný?
Obecně nedostatek zkušeností s politikou by ho mohlo dostatečně oslabit. Prezident neřeší jen nepolitické záležitosti, ale i ty politické - jako je například jmenování premiérů, schopnost vzít zodpovědnost za jmenování soudců, za jménování členů České národní banky, atd. Nelze očekávat, že by si s tím nevěděl rady. Ovšem zkušenost, spravně se rozhodnout, mu může chybět.

Budete v lednové volbě volit Marka Hilšera? Smile

Tomáš Michalko - Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice