Překvapení těchto voleb

01 LISTOPAD 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

Co stojí za tak obrovským propadem sociální demokracie? Co stojí za ztrátou více než poloviny voličů TOPky? Proč hnutí ANO tak suverénně vyhrálo tyto volby? Je zisk 11,32% stranou ODS opravdu úspěchem jak o něm někteří jejich představitelé tak moc hovoří? Dva nejmladší čeští poslanci. O těchto tématech se budu zaobírat v dnešním článku. Přeji příjemné čtení. Smile
 Sociální demokraté klesli k úplnému dnu, stejně tak jako TOP 09. Dvě tradiční strany, které ovlivňovaly politiku našeho státu v posledních několika letech. Začnu u ČSSD, nejstarší politická síla na Českém území. Propadák, doslova. Takto bych pojmenoval výsledek, který obdržela tato strana. Chybu musíme hledat kde jinde než u vedení, které je jednak necharismatické, a na druhou stranu ani neumí prodat svůj vládní výsledek. Jinak to nazvat nelze, a měkčí být také nemužů. To je prostě realita se kterou se sociální demokracie bude muset vypořádat, a doufejme, že se z toho probere co nejdříve. Moje doporučení je vyměnit kompletně celé vedení, začít klást větší důraz na vlastní vnitrostranickou politiku, pokusit se získat zpět ztracené voliče důrazem na středo-levicová témata. Čas ukáže, zda to dělají dobře.
 TOP 09 začala s obrodou poměrně brzy, a to konkrétně výměnou předsedy, resp. předseda Miroslav Kalousek již nebude kandidovat na příštím sjezdu na předsedu strany. Členové strany tedy mají dva měsíce na to, najít si osobnost, která dokáže oslovit liberální, proevropské voliče, a zároveň dokáže oslovit voliče, kteří vůči novému předsedovi nebudou mít averzi jako tomu bylo v případě Mirka Kalouska. Do čela by měl zasednout charismatický, sebevědomí a schopný politik, kterému zároveň nebude více než 60 let. Bohužel, já toto v osobě Jiřího Pospíšila nevidím. Dále by se mělo zapracovat na tom, aby TOP 09 nebyla stranou jen pro městské voliče, je důležité mít i vazby v menších městech a na venkově. TOP 09 své voliče ztratila nejspíše ve prospěch Pirátů, kteří se profilují velmi podobně programem i rétorikou. Výhodou Pirátů byl však obecný zájem voličů o nové „neozkoušené“ strany, nikoliv zavedené, které už šanci vládnout v minulosti dostaly. 
 ODS a její „úspěch“ v podobě něco málo přes 11%. No, já bych byl také štastným být jako jediná tradičná strana, která narozdíl od těch ostatních něco málo získala, ale představitelé ODSky by neměli předčasně jásat. Není to až zas takový úspěch. Ano, dokázali posílit, ale pořád je to málo na to, aby zde byl pravicový hegemon, na kterého jsme byli v historii zvyklí. Práce v opozici jim prospěla, není čas začít být státotvorný? Ne, myslí na sebe a na své voliče, pochopitelně. Jde jim přeci o to získat zpět své původní voliče, a to by v koalici s Andrejem Babišem bylo skoro bez šance. Stejně tak jako pro všechny politické strany a hnutí. Viděl bych to na odchod ze sálu při vyslovování důvěry o vládě, někdy v prosinci nebo v lednu, kdy Andrej Babiš využije svou poslední šanci k ustanovení vlády. Přeci jen nabídka 4 předsedů ve výborech (a to těch důležitých, které vládu kontrolují) dává ODSce určitou šanci kontrolovat hnutí ANO, ale zároveň se i částečně podílet na vládnutí.
 Dva nejmladší poslanci - Dominik Feri a František Kopřiva - ve mě vzbuzují naději, že politika mladé přitahuje, a také to, že politické strany dávají mladým lidem šanci podílet se na spolurozhodování o veřejném dění. Uvidíme, jak zmínění budou práci poslance vykonávat. Můžeme však doufat, že své voliče nezklamou, a třeba i v budoucnu budou hlavními tahouny současných stran za které kandidovali.

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice