Prezidentští kandidáti

15 LISTOPAD 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

V dnešním článku se pokusím shrnout část z mých subjektivních názorů na kandidáty, kteří splnili zákonné podmínky pro kandidaturu na prezidenta ČR.
Jmenovitě se jedná o tyto kandidáty, seřazeny abecedně: Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek, Mirek Topolánek, Miloš Zeman.

Jiří Drahoš - nestranný kandidát, kterému vyjádřily podporu strany středopravého spektra, zastoupené v Poslanecké sněmovně.

Pavel Fischer - nestranný kandidát, jenž získál podporu 17 senátorů. Jako diplomat a člověk, který již má zkušeností s prací v kanceláři prezidenta republiky, by neměl mít problém s rychlou adaptací v prezidentském prostředí.

Petr Hannig - kandidát strany Rozumní - stop migraci a diktátu EU... Můžeme očekávat především ubírání hlasů na levé části politického spektra.

Marek Hilšer - nestranný kandidát, který se nejdříve pokoušel o získání hlasů pomocí petice, nakonec však musel pro nedostatek hlasů získat hlasy senátorů. Sám bych ho označil jako kandidáta pražské liberální bubliny, tím však nenaznačuji, že to je kandidát špatný.

Michal Horáček - nestranný kandidát, přirovnal bych ho k současnému slovenskému prezidentovi A. Kiskovi. Na ministerstvo vnitra odevzdal okolo 86 tisíc hlasů.

Jiří Hynek - kandidát Realistů, s největší pravděpodobností kandiduje za účelem zviditelně politické strany Realistů. Podařilo se mu získat podporu 22 poslanců.

Vratislav Kulhánek - kandidát ODA, platí to samé jako o předchozím kandidátovi, jde mu pravděpodobně jen o zviditelnění znovuobnovené strany.

Mirek Topolánek - kandidát, který bude mít velkou sílu. Bývalý předseda vlády ČR, otázkou však je, zda se mu i přesto podaří získat dostatek hlasů pro postup do 2. kola.

Miloš Zeman - současný prezident, v poslední době kritizován pro svou permanentní kampaň (viz cesty do krajů; vyjádřování se k stanoviskám, tak aby zaujal především postoj, který zaujme jeho potencionální voliče bez ohledu na to, zda je to stanovisko správné a zda-li to tak ve skutečnosti také myslí).

Jak si myslím, že dopadne 1. kol prezidentských voleb v roce 2018?
Miloš Zeman - 25%
Mirek Topolánek - 21%
Jiří Drahoš - 19%
Michal Horáček - 13%
Pavel Fischer - 8%
Marek Hilšer - 6%
Ostatní kandidáti dostanou méně než 5,01%.

Tomáš Michalko - Mladý politolog

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice