prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c.

20 LISTOPAD 2017

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

Nestranický prezidentský kandidát na prezidenta, který svou kandidaturu ohlásil koncem března tohoto roku. Podporu již obdržel od stranických předsedů následujících stran a hnutí - lidovců, TOP 09 a STAN. Jiří Drahoš je v současné době favorizován řadou průzkumů i velkou části české společnosti, která si nepřeje, aby byl znovuzvolen současný prezident Miloš Zeman.
 Mezi výhody Jiřího Drahoše bych zařadil následující atributy: rozumná a nearogantní komunikace s novináři, reprezentativní osobnost, která by se podle mě prezidentského úřadu zhostila velmi dobře,  a také by pravděpodobně nepolarizoval českou společnost tak radikálně, jako to doposud činila současná hlava státu. Nevýhodou může být značná neznámost tohoto kandidáta mezi lidmi, kteří se o politiku zajímají jen velmi povrchně, případně vůbec. To ostatně dokazuje jeden z posledních průzkumů, který ukazoval, jak by lidé v následující prezidentské volbě volili. Přibližně 30% dotázaných respondentů Jiřího Drahoše vůbec neznalo. Uvidíme, zda se to s blížícími se prezidentskými volbami nějak výrazně změní, hodně však bude záležet na jeho vystoupeních v předvolebních debatách (především těch, které se budou konat těsně před 1. kolem volby). Uvidíme, zda svým vystupováním zaujme právě ty voliče, kteří se rozhodují vždy na poslední chvíli. Dalším rizikem pro postup do 2. kola může být poměrně sílící bývalý předseda vlády Mirek Topolánek, který určitě s prezidentskými volbami zahýbe. Další nevýhodou můžou být jeho názory, těžce pochopitelné pro velkou část společnosti. Veřejně se vyjádřil pro co nejrychlejší záhajení debaty pro přijetí eura, které zrovna není trendem. Částečně kritizuje současného prezidenta M. Zemana, zejména za jeho výroky. Uvedl, že nejvíce ho rozzuřila věta, že se do Číny učí jezdit, jak stabilizovat českou společnost.

 Kdo bude největším protivníkem Jiřího Drahoše?
Osobně si myslím, že to nebude někdo z kandidátů, ale budou to jeho vlastní názory, které jak jsem již zmiňoval nejsou v naší společnosti v současné době příliš oblíbené.

 V čem by byl lepší prezident, než ten současný?
Podle mě by právě tak radikálním způsobem nepolarizoval českou společnost - to je pro mě zcela zasádní. Také by se pravděpodobně na hrad vrátila politická kultura, která mi tam v současné době bohužel chybí. 

 V čem by byl horší prezident, než ten současný?
V případě zvolení bych si osobně nedokázal představit, že by tento kandidát dokázal udržet současný kurz na východ, kterého se já zastávám jako dobrého kroku. Zejména jde o udržení vztahů s Čínou a Ruskem, což se v případě odklonění může v budoucnu projevit jako chyba. Na všem špatném je i něco dobrého. Smile

 Tomáš Michalko - Mladý politolog 

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice