RNDr. Jiří Hynek & Ing. Vratislav Kulhánek, dr. h. c.

05 LEDEN 2018

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

Jiří Hynek je jedním z devíti kandidátů na prezidenta České republiky. Byl podpořen 29 zákonodárci, z různých politických stran a hnutí. Kandiduje jako kandidát strany Realistů. Jeho kandidaturu vnímám jako pokus o zviditelnění jeho mateřské strany, která byla v kampani parlamentních voleb velmi aktivní. Výsledek, kterého dosáhli neodpovídá vynaloženému úsilí a financím, které do toho dali. Přesto zde však můžeme vidět neustálou snahu v pokračování propagace teprve rok mladé strany, tentokrát skrz prezidentské volby. Co se týče jeho názorů, shodují se většinově s programem Realistů a nejvíce v debatách zdůrazňuje, abychom byli sebevědomím národem, který by měl být na sebe hrdý. Jeho názory na Evropskou unii jsou skeptické. Chce bojovat o větší známost ve světě, skrze podporu českých firem. Chce být prezidentem, který bude vetovat veškeré nesmyslné zákony. Zdá se, že se také realistický kandidát víceméně shoduje v politických otázkách s programem strany Svobodných, proto očekávám, že někteří voliči těchto dvou stran podpoří tohoto kandidáta v prvním kole prezidentských voleb, ale šanci na reálný politických úspěch tu nevidím. 

Vratislav Kulhánek je kandidátem, který má zkušenosti z předsednických funkcí jako předseda Českého hokejového svazu, a také jako předseda představenta Škoda Auto. Jeho kandidaturu vnímám podobně jako u Jiřího Hynka a Petra Hanniga. Kandidáti, kteří nemají reálnou šanci na úspěch. Jejich skutečný význam v těchto volbách je skrytý a to zviditelnění daných stran, v tomto případě znovuobnovené Občanské demokratické aliance. Vratislav Kulhánek se profiluje jako typický pravicově konzervativní člověk, který je zároveň proevropský. Můj reálný odhad je, že volbách obdrží nanejvýš 2% všech hlasů. Působí na mě jako rozumný člověk, který ví, co chce. Manažerské schopnosti na výkon nejvýšší ústavní funkce má, nicméně ve velké konkurenci, která v těchto volbách je ještě vyšší než v těch předchozích, je podle mě bez šance na jakýkoliv zářný výsledek.

Klasický dotazník, který k jednotlivým kandidátům přidávám pro tentokrát dělat nebudu, důvodem je, že si nejsem stoprocentně jist toho, jak by funkci prezidenta vykonávali a to přesto, že jsem zhlédnou již desítky debat a rozhovorů.

Tomáš Michalko

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice