Sankce na Rusko

30 ČERVENEC 2017

Rubrika:ZAHRANIČNÍ POLITIKA

Mezinárodní sankce na Rusko byli poprvé uděleny v roce 2014 jako následek za anexi Krymu. Ovšem, má západní svět právo udělovat embargo na kohokoliv, kdo ohrozí něčí suverenitu? Dle logiky západních států, ano. Ale co kdybychom udělovali sankce i všem ostatním zemím, které napadnou (v horším případě obsadí) území jiného státu? Například Spojené státy americké za vpád do Afghánistánu, do Íráku nebo nelegitimní intervence v Sýrii? No, vždyť to je přece civilizovaná západní země, která se jen snaží nastolit demokracii“. V případě, že konflikt vyvoláte jiným důvodem než nastolením demokracie (I přesto, že máte podporu většiny místních obyvatel) musíte počítat se sankcemi. Chápu přirovnání Krymu, odpůrci Ruska, k našemu roku 1938, kdy na základě Mnichovské dohody získala pohraniční území Třetí říše. Ale tehdy byl důvod jiný - nacionalismus a mocenský zájem, který první Československou republiku rozbil. V současné době jsou ale důvody jiné...
 Obyvatelé Krymu se jednoznačně vyjádřili k připojení k Ruské federaci. Krymští obyvatelé mají o poznaní lepší životní úroveň než obyvatelé Ukrajiny a to z toho důvodu, že Ukrajinci na tom v současné době prostě dobře ekonomicky nejsou. Je důležité také zmínit, že Krym byl až do roku 1954 součástí Ruské SFSR a z iniciativy Nikity Chruščova byl administrativně přičleněn k Ukrajinské SSR. A tak s určitou nadsázkou můžeme za otce tohoto konfliktu považovat bývalého prvního tajemníka Sovětského svazu N. Chruščova.
 Státy, které sankce uvedli podmiňují zrušení sankcí teprve poté, co bude Moskva plnit Druhé minské dohody, požadující ukončení bojů mezi Ukrajinou a separatisty. Sankce mají negativní vliv na obě strany, tedy Západ i Rusko. Ekonom NATO, Edward Hunter Christie, řekl: zavedené sankce na Rusko s kombinací možnosti uvalení dalších sankcí mají pozitivní efekt a limitují tak ruskou agresi na Ukrajině.“ Česká republika na sankcích zatím ztrácí především v zemědělství, částky by se měli pohybovat okolo 5 mil. až 10 mil. Kč.
 Zabrání sankce bojům na Ukrajině? Nikoliv. Krym zůstane Ruský chtě, nechtě. Ukrajina má jedinou šanci, vstup do NATO a zamezení rozšíření konfliktu dále na západ.
 Můj pohled na konflikt je takový, že Rusko má v této situaci prostě navrch a jediné na čem se Američané v tomto konfliktu zmohli byli sankce - které mimochodem pomůžou hlavně USA - a jejich oblíbená neúčelná jednání, která jsou dělána jen tak na oko, bez jasného cíle, respektive nesplnitelného cíle. Jsem zklamán z toho, že státy Evropské unie jako ovce, na sankce bezhlavě přistoupili. Zkrátka zase jsme se projevili jako stát, který leze Američanům jen do... zadních partií. Ale hlavně, že patříme na Západ.

*Doufejme, že si na to Američané vzpomenou až budeme mít Ruskou armádu na hranicích.

Tomáš Michalko
Autor je studentem střední školy

Vysvětlivky:
* - kappa


„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice