Shrnutí 2. kola prezidentských voleb

31 LEDEN 2018

Rubrika:ČESKÁ POLITIKA

 Je tomu několik dní od doby, kdy jsme si zvolili staronového českého prezidenta. Jak jste jistě poznamenali, odhadoval jsem výsledek, který naznačoval, že novým českým prezidentem se stane Jiří Drahoš. Bohužel, nevyšlo to. Důvodem nemohlo být nenaplnění potenciálu získat nadpoloviční většinu hlasů, ale především špinavá a arogantní kampaň, která se vedla od obou kandidátů. Volební tým Miloše Zemana zvolil taktiku, že lži a strach mohou vyhrát prezidentské volby. A trefili se. Slavná věta: „Stop imigrantům a Drahošovi“ zafungovala na jedničku. Nejen v debatách, ale i v mém okolí se stalo téma uprchlické krize, resp. systému přerozdělování uprchlíků (kvót), tématem číslo 1. Fakt, že prezident má jen minimální vliv na to jakkoliv ovlivnit příliv uprchlíků do České republiky (vyjma toho, že může prohlásit, že je tady nechce), si málokdo z voličů Miloše Zemana uvědomil. Tím nechci naznačit, že je to jejich chyba. Chápu že, je těžké odolat politické kampani, která je vedena profesionály, a kteří ví, jak získat potřebné voliče. Jiří Drahoš svým často arogantním přístupem spíše odrazoval, než přitahoval a to byl zřejmě také jeden z důvodu neúspěchu tohoto kandidáta. Dalším důvodem proč jsem výsledek neodhadl správně je tím, že v době, kdy jsem předpovídal výsledek druhého kola prezidentských, jsem netušil (i když jsem měl, vzhledem k časté změně názorů současné hlavy státu), že se pan prezident rozhodne jít dokonce do čtyř debat, kde až na tu poslední celkem suverénně sesbírával hlasy nerozhodnutelných voličů. Zvolený prezidentský kandidát bude skládat prezidentský slib 8. března tohoto roku. Nezbývá nic jiného než přijmout námi demokraticky zvoleného prezidenta.

 Mladý politolog obdržel v poslední době několik dotazů týkajících se dalších prezidentských voleb (tj. volby, které se budou konat již bez současného prezidenta). Ptali jste se mě, o kom si myslím, že bude příštím českým prezidentem. Koho bude volit 2,8 milionu současných voličů Miloše Zemana a zda bude prezidentská volba mít více zástupců, ze strany zkušených politiků.

- Můj osobní odhad je takový, že příštím českým prezidentem se stane Mirek Topolánek, který bude chtít získat většinu voličů Miloše Zemana. Myslím si to především proto, že českému voličovi, jak jsem mohl z posledních dvou prezidentských voleb poznat, jde hlavně o to, mít silného vůdce v čele naší země a nejde mu ani tak o to, mít prezidenta, který mluví za každou cenu pravdivě, ale který je k nim lidsky nejblíže, což Miloš Zeman dokázal u voličů v obou prezidentských volbách (2013,2018) vzbudit. Lidé za pět let již Mirka Topolánka znát nebudou, tak třeba se mu poštěstí a zaznamená úspěch. Samozřejmě také bude záležet na dalších kandidátech, ale nyní není vůbec jasné, kdo a zda vůbec je ochotný do příští volby jít - pokud nepočítáme Janu Bobošíkovou.

- Myslím si, že zájem kandidovat na prezident z řad politiků nebude o moc větší než tomu bylo v letošních volbách. Pokud nebude kandidovat Andrej Babiš (a já si myslím, že nebude), tak je téměř vyloučena zajímavá politická bitva v prezidentské volbě. Ovšem vyloučit to, jako vždy, nemůžeme. Ať už se stane cokoliv, není třeba být z těsného výsledku prezidentské volby zklamán. Život jde dál a je potřeba ho prožít šťastně, ať už je prezidentem Miloš Zeman nebo třeba Tonda Blaník.

Mladý politolog / Tomáš Michalko

„Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde není řeka.“- S.N.Chrusčov -

Ano ČSSD KDU-ČSL KSČM ODS TOP09 Úsvit národní koalice